Zupa krem z cukinii z koperkiem i mieta.


Jesli podobnie jak ja lubicie cukinie, koniecznie musicie sprobowac tej zupy :) Ma ciekawy smak i kremowa konsystencje a dodatek ziol takich jak mieta i koperek nadaje jej aromatu. Poza tym robi sie ja blyskawicznie co jest niezaprzeczalnie jej wielka zaleta :) Goraco polecam.


Zupa krem z cukinii z koperkiem i mieta
*inspiracja: "Lisa" (2014)

Skladniki na 4 porcje:
3 cukinie
150 g selera korzeniowego
2 galazki miety
3 galazki koperku
1 cebula
2 zabki czosnku
2 lyzki masla
400 ml bulionu warzywnego
200 g smietany kremowki
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Miete i koperek oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Seler i cukinie obrac, pokroic w kostke.

W garnku stopic maslo, podsmazyc cebule, czosnek i seler. Wlac bulion, zagotowac. Dodac pokrojona cukinie i gotowac na malym ogniu przez ok. 10 min. Wlac smietane, dodac koperek i miete, zmiksowac calosc za pomoca blendera. Ponownie zagotowac, doprawic do smaku sola i pieprzem*

Przelac zupe do miseczek. Podawac udekorowane mieta i koperkiem z dodatkiem ciabatty z pomidorami lub bagietki.


* jesli ktos lubi moze podsmazyc razem z cebula laske cynamonu (przed zmiksowaniem zupy nalezy ja usunac); mozna dodac tez do zmiksowanej zupy 2 lyzki soku z cytryny, sol, pieprz i szczypte cukru a po przelaniu do miseczek posypac 20 g tartego parmezanu

Komentarze

Martha pisze…
Świetnie się prezentuje ta zupa! :)
Super pomysł! *.*
Unknown pisze…
świetna zupa, lubię taką:)
margot pisze…
Jaka elegancka , prawdziwie letnia zupa
Łucja pisze…
Jestem pewna że by nam smakowała :) Pysznie wygląda!
Olimpia Davies pisze…
Zupka prezentuje się przepysznie, cukinia, koperek i męta to bardzo dobre połączenie:-)
Zupę z cukinii jadłam chyba tylko raz. To znaczy nawet nie była z cukinii, co z jej niewielkim dodatkiem.
ugotujmyto.pl pisze…
Bardzo smacznie się zapowiada :)
Joanna pisze…
Swietne polaczenie- mieta i cukinnia.

www.allnnothing.com
katarzynka pisze…
Wspaniała. Uwielbiam zupy z cukinii i często robię. Spróbuję Twojej wersji na pewno!